9 Haziran 2010 Çarşamba

SÖZBUL Bilgilendirme Uygulamasý

Türk Dil Kurumu
SÖZBUL Sözcük-Bulmaca Bilgilendirme Uygulaması
Tarih: 10/06/2010
Sayın TDK SÖZBUL UYGULAMASI ZİYARETÇİMİZ
Türkçe Sözlük'ten günün sözü
sinema isim (sine'ma) Fransızca cinéma 1. Herhangi bir hareketi düzenli aralıklarla parçalara bölerek bunların resimlerini belirleme ve sonra bunları gösterici yardımıyla karanlık bir yerde, bir ekran veya perde üzerinde yansıtarak hareketi yeniden oluşturma işi. 2. Film göstermeye yarayan özel bir makineyle görüntülerin beyaz perdeye yansıtıldığı salon veya yapı: "Bir haber bırakıp mahallenin sinemasına girdi."- S. F. Abasıyanık. 3. Güzel sanatların dalı olarak yansıtılmaya uygun olan filmleri gerçekleştirme ve yaratma sanatı, beyaz perde, yedinci sanat: "Sinemanın zevkimizi dışarıdan idare ettiği devirde yaşıyoruz."- H. A. Yücel.
Yabancı sözlere TDK'nin önerdiği Türkçe karşılık
sneak preview İngilizce sneak preview "Yeni çekilmiş bir filmin gösterime girmeden önce seçilmiş bir seyirci grubuna izlettirilmesi." anlamında kullanılan bu söz için Kurumumuzca ön izleme karşılığı önerilmiştir.
Bir yazım kuralı
Bir kelimenin kendisinden sonra gelen kelime veya kelime gruplarıyla yapı ve anlam bakımından bağlantısı olmadığını göstermek ve anlam karışıklığını önlemek için virgül kullanılır: Bu gece, eğlenceleri içlerine sinmedi. (Reşat Nuri Güntekin)
Günün atasözü/deyimi
perileri bağdaşmak
Uyuşup anlaşmak, yıldızları barışmak.
Deyim
Bulmaca
Bulmaca dosyasını bilgisayarınıza indirmek için tıklayınız.
Bu e-posta size, SÖZBUL Sözcük-Bulmaca Bilgilendirme Uygulamasına üye olduğunuz için gönderilmiştir.
SÖZBUL üyelik listesinden çıkmak için lütfen tıklayınız.
Türk Dil Kurumu
Atatürk Bulvarı No.: 217, Kavaklıdere, 06680 Ankara
Tel:(312) 428 61 00 . Belgegeçer (Faks):(312) 4285288