28 Eylül 2010 Salı

SÖZBUL Bilgilendirme Uygulamasý

Türk Dil Kurumu
SÖZBUL Sözcük-Bulmaca Bilgilendirme Uygulaması
Tarih: 29/09/2010
Sayın TDK SÖZBUL UYGULAMASI ZİYARETÇİMİZ
Türkçe Sözlük'ten günün sözü
değişim yönetimi isim, ekonomi Hızla değişen bir ortamda ayakta kalabilmek ve rakiplerin önüne geçebilmek için şirketin kendini yenilemesi, değişim fırsatlarını çözümleyip ortaya çıkan potansiyeli değerlendirmesi ve en uygun stratejinin belirlenip uygulanması için yeniden örgütlenme ve yapılanma işi.
Yabancı sözlere TDK'nin önerdiği Türkçe karşılık
folklor Fransızca folklore "Bir ülkede yaşayan halkın kültür ürünlerini, sözlü edebiyatını, geleneklerini, törelerini, inançlarını, mutfağını, müziğini, oyunlarını, halk hekimliğini inceleyerek bunların birbirleriyle ilişkilerini belirten; kaynak, evrim, yayılım, değişim, etkileşim vb. sorunlarını çözmeye, sonuç, kural, kuram ve yasaları bulmaya çalışan bilim dalı." anlamındaki bu söz için Kurumumuzca halk bilimi karşılığı önerilmiştir.
Bir yazım kuralı
Ağa, baba, bey, efendi, hanım, nine vb. sözlerle kurulan birleşik kelimeler bitişik yazılır: ağababa, ağabey, beyefendi, efendibaba, hanımanne, hanımefendi, hacıağa, kadınnine, paşababa.
Günün atasözü/deyimi
çırak çıkarmak
1) Bir kimseyi umduğundan az bir kazançla ortaklıktan ayırmak. 2) esk. Cariye veya odalıkların saray, konak, köşk vb. büyük yerlerde yıllarca hizmet ettikten sonra evlenmelerine veya o yerlerden ayrılmalarına izin vermek.
Deyim
Bulmaca
Bulmaca dosyasını bilgisayarınıza indirmek için tıklayınız.
Bu e-posta size, SÖZBUL Sözcük-Bulmaca Bilgilendirme Uygulamasına üye olduğunuz için gönderilmiştir.
SÖZBUL üyelik listesinden çıkmak için lütfen tıklayınız.
Türk Dil Kurumu
Atatürk Bulvarı No.: 217, Kavaklıdere, 06680 Ankara
Tel:(312) 428 61 00 . Belgegeçer (Faks):(312) 4285288